
Uwaga: Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej!
Z drożdży, cukru, łyżki m±ki i podgrzanego mleka zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczn± pracować.
M±kę przesiać do miski, wlać zaczyn i wyrobić ciasto. Odstawić miskę w ciepłe miejsce (np. na garnek z ciepł± wod±) i przykryć ¶ciereczk±. Poczekać, aż ciasto wyro¶nie - co może potrwać nawet 1 i 1/2 godziny.
Do wyro¶niętego ciasta dodać roztopione masło, skórkę z cytryny i jajko. Wyrabiać ręk±, aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Odstawić na 20-30 minut w ciepłe miejsce, aż kolejny raz wyro¶nie.
Rozwałkować, przełożyć na blachę 40x28 cm, poukładać ¶liwki. Posypać płatkami migdałowymi i kruszonk± - masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać m±kę, wyrobić, utrzeć na tarce. Włożyć do otwartego piekarnika rozgrzanego do 50 st. C, żeby jeszcze wyrosło. Następnie piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20-25 minut.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Makaron gryczany z oliw± i suszonymi pomidorami, ciasto drożdżowe...
Z kremem i owocami;-)
Jabłka umyć, wydr±żyć gniazda nasienne. Naci±ć delikatnie po obwodzie (podczas piecze ...
Z kakao i orzechami włoskimi...
Dno tortownicy o ¶rednicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem ...