Na patelnię wlać wodę i wsypać cukier. Gdy się rozpuści, wrzucić przekrojone wzdłuż na pół oliwki i podgrzewać na małym ogniu tak długo, aż się skandyzują (mniej więcej tyle, ile trwa przygotowanie deseru – około 30 minut).
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę, utrwalić cukrem.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z miękkim masłem, lekko wystudzić i dodać żółtka. Stopniowo przełożyć do ubitych białek, delikatnie wymieszać.
Masę wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wysmarowaną masłem, cienko rozsmarować. Włożyć na 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 150 st. C (termoobieg).
50 g śmietanki zagotować, dodać rozpuszczoną czekoladę i mieszać, aż się połączą. Odstawić do wystudzenia. Pozostałe 150 g śmietanki (koniecznie z lodówki) ubić i połączyć z wystudzoną masą czekoladową. Schłodzić w lodówce.
Na papier do pieczenia wyłożyć oliwki z syropu i odstawić, by przestygły.
Z upieczonego biszkoptu wykroić dowolne kształty – kółka, kwadraty lub trójkąty. Na biszkopty nałożyć zimny krem czekoladowy – rękawem cukierniczym. Na kremie ułożyć wystudzone, kandyzowane oliwki.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W kolejnym odcinku Ewa przyrządzi doskonałą pierś z kaczki, podaną z sosem...
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło. Wysiekać. Dodać ...
Zaskakujące ciasto pełne maku...
Prościej już się nie da...
Masło utrzeć, dodać słodzik, jajko, skórkę pomarańczową oraz kakao. Mąkę wymieszać z ...