M±kę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder i sól. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtko. Uperfumować skórk± otart± z cytryny. Wymieszać nożem, po czym zagnie¶ć ciasto. Włożyć do woreczka i wstawić do lodówki na godzinę.
Zimne ciasto rozwałkować na posypanej m±k± stolnicy. Wyci±ć ciasteczka (połowę zrobić z dziurk±; można użyć różnych foremek). Ułożyć na blasze piekarnikowej wy¶cielonej papierem do pieczenia.
Upiec na złoty kolor.
Jajka wybić do rondelka. Dodać żółtko. Wsypać cukier, wlać sok z cytryn i uperfumować skórk± cytrynow±. Wymieszać miotełk±. Dorzucić masło i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszaj±c. Gdy zacznie gęstnieć, odstawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce.
Wystudzone ciasteczka przełożyć kremem.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Andrzejki! A więc dobra zabawa! Ewa odwiedzi restaurację w Zatorze, która...
W małej misce wymieszać m±kę, sól i proszek do pieczenia. Odstawić. W dużej misce roz ...
Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać m±kę z pros ...
W stylu włoskiej straciatelli;-)