Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki.
Następnie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i jajami. Przełożyć na wysmarowana masłem blachę i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 i 1/2 godz. w temp. 170 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Otoczaki dunajeckie i placek gaździny” Tym razem Ewa Wachowicz...
W rondlu o szerokim dnie ułożyć wydrylowane śliwki. Zalać wodą z cukrem, postawić na ...
Do rondelka wrzucić masło, wlać olej, ajerkoniak i wodę...
Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...
Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisnąć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...