Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, zasypać cukrem, rodzynkami i cynamonem. Odstawić na 10 minut do lodówki.
Następnie wymieszać z przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i jajami. Przełożyć na wysmarowana masłem blachę i włożyć do rozgrzanego piekarnika. Piec przez około 1 i 1/2 godz. w temp. 170 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
”Otoczaki dunajeckie i placek gaździny” Tym razem Ewa Wachowicz...
Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z zimnym masłem. Dodać cukier, wymieszać, zrobić ...
Do garnka wlać wodę, wsypać cukier, cukier waniliowy i kakao, wrzucić masło...
Bita śmietana, truskawki i bezy...
Bez glutenu i bez laktozy - na mleku roślinnym, dla wegan!