
Jajka wymieszać z wod±, dodać cukier, zmiksować na wysokich obrotach. Pod koniec dodać m±kę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy (26 cm, wysmarowana masłem i wysypana bułk± tart±). Piec przez 20-25 minut w temp. 200 st. C. Po wystudzeniu dookoła ciasta ułożyć rurki (tak, by powstała palisada; dla lepszego efektu wizualnego rurki mog± być różnej wysoko¶ci).
5 łyżeczek żelatyny rozpu¶cić w 1/2 szklanki gor±cej wody, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładk± masę, powoli (aby się nie zwarzyło) dolać 350 ml ajerkoniaku oraz żelatynę. Szybko ubić ¶mietanę, wlać masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na upieczone ciasto. Odstawić do lodówki na godzinę.
Rozpu¶cić 2 łyżeczki żelatyny w 2-3 łyżkach gor±cej wody, przestudzić i wymieszać z pozostałym alkoholem. Wylać na górę ciasta i ponownie odstawić na 2 godziny do lodówki. Na ¶rodku można położyć kilka orzeszków pistacjowych.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku Ewa zaproponuje mintaja zapiekanego pod kruszonk± chlebow±,...
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na stolnicę przesiać m±kę z pros ...
Lekki deser na malinowym lustrze...
M±kę i masło wysiekać nożem. Dolać ¶mietanę, wyrobić, włożyć do lodówki na 2 godziny. ...
Do tego deseru nie potrzeba piekarnika;-)