Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszając - masło z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy.
Wymieszać i odlać tyle masy, by w rondelku zostało mniej więcej 3/4 szklanki.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać żółtka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wyłożyć na utartą masę, następnie nałożyć posiekane bakalie (np. uprażone i posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczową i rodzynki). Wymieszać - dokładnie i delikatnie.
Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut.
Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawioną masę - dodać trochę rumu. Gorące ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli masą i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...
Z wina i płynnego miodu przygotować marynatę. Ananasa obrać, środek wyciąć, miąższ po ...
Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...
Na bazie serka homogenizowanego;-)
Włoska klasyka!