Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ambasador

Opis przygotowania

M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszaj±c - masło z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy.

Wymieszać i odlać tyle masy, by w rondelku zostało mniej więcej  3/4  szklanki.

Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodać porcjami m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać żółtka. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę, wyłożyć na utart± masę, następnie nałożyć posiekane bakalie (np. uprażone i posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczow± i rodzynki). Wymieszać - dokładnie i delikatnie.
Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut.

Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawion± masę - dodać trochę rumu. Gor±ce ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli mas± i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WY¦LIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 139
Ewa gotuje - odc. nr 139

W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...

 

Podobne przepisy

Babeczki z wisienk±

Przesian± m±kę z cukrem pudrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka lekko rozbite wi ...

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpu¶cić w mleku, dodać szczyptę cukru i m±kę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

P±czki z ziemniaków

Ziemniaki ugotować. Ciepłe zmielić lub przecisn±ć przez praskę. Na ziemniaki pokruszy ...

Muffiny z jarmużem

Zielone babeczki...

Wróć do listy przepisów