
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia. W garnku zagotować - stale mieszaj±c - masło z cukrem, kakao i mlekiem. Gdy masa zacznie gęstnieć, zestawić z ognia i dodać cukier waniliowy.
Wymieszać i odlać tyle masy, by w rondelku zostało mniej więcej 3/4 szklanki.
Żółtka oddzielić od białek. Do masy dodać porcjami m±kę przesian± z proszkiem do pieczenia. Następnie wmieszać żółtka. Białka ubić ze szczypt± soli na sztywn± pianę, wyłożyć na utart± masę, następnie nałożyć posiekane bakalie (np. uprażone i posiekane orzechy włoskie, skórkę pomarańczow± i rodzynki). Wymieszać - dokładnie i delikatnie.
Dno blachy wysmarować masłem, przełożyć ciasto i piec w temp. 180 st. C przez 50-60 minut.
Pod koniec pieczenia podgrzać pozostawion± masę - dodać trochę rumu. Gor±ce ciasto nakłuć patyczkiem do szaszłyków (gęsto i głęboko), polać powoli mas± i zostawić w formie, aż czekoladowy lukier zostanie wchłonięty.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...
I kruszonk± kokosow±!
Cukier i drożdże rozpu¶cić w mleku, wmieszać 5 łyżek m±ki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce...
M±kę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać zimne masło, wyrobić nożem. Dolać zimn± ...
M±kę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliow ...