/ Przepisy / Szarlotka z kratką

Opis przygotowania

Mąkę przesiać, dodać cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wymieszać. Dodać rozdrobnione zimne masło. Wysiekać. Gdy zaczną powstawać "kluchy", zrobić dołeczek i wybić jajko. Delikatnie rozmieszać nożem, następnie szybko wyrobić ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Jabłka obrać i pokroić na kawałki. Oprószyć cynamonem. Dodać rodzynki i grubo posiekane orzechy. Wymieszać.

Schłodzone ciasto podzielić na dwie nierówne części. Większą cienko rozwałkować i szczelnie wyłożyć nią dno oraz boki tortownicy (posmarowanej masłem i wysypanej mąką). Rozłożyć nadzienie.

Mniejszą część rozwałkować na grubość kilku milimetrów. Pociąć w paski o szerokości palca i na jabłkowym nadzieniu zrobić z nich "kratkę". Dla uzyskania lepszego efektu paseczki ułożyć też na brzegu ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez ok. 45 minut.

Dżem morelowy podgrzać i rozsmarować na wierzchu szarlotki, zostawiając wolny brzeg do posypania cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI:

Słodki świat Ewy Wachowicz
Słodki świat Ewy Wachowicz

W "Słodkim świecie" każdy znajdzie coś dla siebie. W książce są przepisyna...

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 174
Ewa gotuje - odc. nr 174

Dziś Ewa przygotuje zupę serową z pulpetami drobiowymi, a na deser szarlotkę...

Podobne przepisy

Sernik amerykański

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy zrobi się kogel-mogel, połączyć z ser ...

Miodownik z budyniem orzechowym

Z myślą o zbliżających się świętach...

Tort tiramisu

Dno foremki (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, od ...

Nugat orzechowy

Lekki deser na malinowym lustrze...

Wróć do listy przepisów