/ Przepisy / Sernik z bezą i brzoskwiniami

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Posiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić jajko. Wymieszać nożem, następnie zagnieść ciasto. Zrobić wałek, podzielić na dwie nierówne części (¼ i ¾). Mniejszą włożyć do woreczka i schować do zamrażarki. Większą rozwałkować na kształt formy i przełożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Upiec na złoty kolor.

Miękkie masło utrzeć. Gdy się spieni, wsypać cukier puder. Zmiksować. Dodać żółtka – po jednym. Wymieszać z serem (dwukrotnie przepuszczonym przez maszynkę do mielenia mięsa). Wsypać budyń. Ponownie zmiksować.

Masę serową przełożyć na podpieczone ciasto. Ułożyć brzoskwinie z syropu.

Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno. Utrwalić cukrem. Ułożyć na masie z brzoskwiniami. Wyrównać. Na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.

Piec przez 45-60 minut w temp. 180 st. C.

Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 350
Ewa gotuje - odc. nr 350

Choć Ewa uwielbia podróże, Boże Narodzenie zawsze spędza w domu –...

 

Podobne przepisy

Banany podpalane

Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...

Keks

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać jajka, sól i skórkę z cytryny. Mąkę ...

Rolada kokosowa

Wodę zagotować z masłem, cukrem i kakao. Do ciepłej masy wsypać zmielone herbatniki.Z ...

Piernik na piwie

Masło utrzeć z cukrem. Dodać żółtka - po jednym. Dokładnie zmiksować. Naprzemiennie d ...

Wróć do listy przepisów