Ciasto lekko rozwałkować, podsypując uprzednio mąką. Pokroić na kwadraty o boku 12 cm, lekko rozciągnąć w dłoniach i włożyć do kokilek do kremu brûlée lub foremek na muffinki. Spód docisnąć (rogi powinny wystawać na zewnątrz). Ciasto nakłuć widelcem. Kokilki ułożyć na blasze i wstawić na 20-25 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Po upieczeniu wystudzić.
W tym czasie ugotować gęsty budyń – na mleku. Z ½ l mleka odlać mniej więcej trzecią część. Mleko postawić na gazie, dodać masło. Wymieszać. Do szklanki wsypać budyń i cukier. Dokładnie wymieszać i wlać na gotujące się mleko. Podgrzewać, cały czas mieszając, by budyń się nie przypalił. Odstawić do wystudzenia.
Mascarpone zmiksować z cukrem pudrem. Po łyżce dodać wystudzony budyń. Wstawić do lodówki na kilka minut.
Zimny krem nałożyć do ciasteczek (za pomocą rękawa cukierniczego). Udekorować owocami i miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Wielu uważa, iż kuchnia francuska jest najlepsza na świecie. I dałoby się...
Mleko wlać do rondelka, postawić na kuchence...
Do białek dodać szczyptę soli, ubić pianę, pod koniec ubijania utrwalić cukrem. Dodać ...
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...
Na płatkach owsianych!