/ Przepisy / Ciasto cytrynowe z cukinią

Opis przygotowania

Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach (jeśli warzywo jest młode, to nie trzeba go obierać ze skórki). Dodać szczyptę soli, wymieszać i odstawić.

Jajka wybić do miski. Wsypać cukier. Zmiksować. Dodać proszek do pieczenia. Wsypać połowę mąki. Wlać olej. Zmiksować. Dosypać resztę mąki, wlać maślankę, uperfumować skórką otartą z cytryny, wycisnąć sok i ponownie zmiksować.

Cukinię mocno odcisnąć, dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do foremki keksowej (wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia).

Piec przez godzinę w temp. 180 st. C (do suchego patyczka).

Wystudzić i udekorować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny oraz limoncello.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 342
Ewa gotuje - odc. nr 342

Tym razem Ewa zaprasza na nowoczesną kuchnię rybną. Pierwszą potrawą będzie...

 

Podobne przepisy

Tarta czekoladowa z gruszkami

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę lub kamienny blat...

Torcik orzechowy

Orzechy wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem, dodać suche s ...

Ciasto na maślance

Szklankę cukru, 2 całe jajka i 3 żółtka ubić mikserem, dodać szklankę maślanki i cien ...

Miodownik

Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić nad garnkiem z gorącą wodą na sztywny krem. D ...

Wróć do listy przepisów