/ Przepisy / Jabłecznik z lukrem z białek

Opis przygotowania

Miękkie masło utrzeć mikserem. Porcjami dodać cukier. Uperfumować cukrem waniliowym. Wybić jajko i żółtka (białka przydadzą się do polewy). Zmiksować. Dodać śmietanę. Ponownie zmiksować. Wsypać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić rękoma.

Ciasto przełożyć na stolnicę. Podzielić na dwie części. 2/3 włożyć do lodówki, resztę rozwałkować i przełożyć do prostokątnej formy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).

Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – aż ciasto nabierze lekko złotego koloru.

Jabłka obrać ze skórki i usunąć gniazda nasienne. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach – wprost na patelnię. Dodać cynamon. Wymieszać. Podsmażyć.

Odłożone ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować. Z części wyciąć paski i wykleić nimi boki formy. Resztę ciasta jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na kształt formy.

Ciepłe jabłka wyłożyć na upieczony spód. Przykryć rozwałkowanym ciastem. Nakłuć widelcem i wstawić do pieca na 40-45 minut. (temp. bez zmian).

Przygotować polewę. Białka lekko roztrzepać, dodać cukier, zmiksować. Nałożyć na gorące ciasto. Podawać po ok. 20 minutach.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 258
Ewa gotuje - odc. nr 258

W kolejnym odcinku Ewa autorka zaprosi na potrawy, których wspólnym mianownikiem...

 

Podobne przepisy

Ciasto ucierane z morelami

3/4 kostki miękkiego masła, około 150 g cukru i cukier waniliowy utrzeć, dodając stop ...

Rogale świętomarcińskie

Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka. Jajka utrzeć z cukrem i połączyć ze sto ...

Tort bezowy z bitą śmietaną i owocami

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli...

Cytrynowiec

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać mąkę przesianą z proszkiem do p ...

Wróć do listy przepisów