/ Przepisy / Ciasteczka migdałowe na białkach

Opis przygotowania

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

Blachę wyścielić papierem do pieczenia i zrobić na niej kleksy z ciasta (można użyć silikonowej maty do makaroników – z zaznaczonym obrysem ciasteczek). Zostawić w spokoju na ok. 45 minut.

Wysuszone ciasteczka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 140 st. C. Piec przez 20 minut.

Z daktyli wyjąć pestki. Owoce zalać mlekiem migdałowym. Odstawić. Gdy zmiękną, przełożyć do robota. Dodać masło migdałowe oraz kakao. Zmiksować.

Upieczone ciasteczka przełożyć kremem daktylowym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 330
Ewa gotuje - odc. nr 330

Ewa ugotuje zaskakującą smakiem zupę na pomidorach suszonych, a poda ją...

 

Podobne przepisy

Kompot z suszu

Suszone owoce zalać zimną wodą (najlepiej dzień wcześniej). Przyprawić goździkami i c ...

Sernik na krakersach z bananami i masłem orzechowym

Intrygujące połączenie soli i słodyczy...

Tarta z malinami

Przygotować kruche ciasto – składniki powinny być schłodzone. Na stolnicę wysypać ...

Piszinger błyskawiczny

Andruty przełożyć gotowym kremem czekoladowo-orzechowym. Wcześniej wstawić słoik do m ...

Wróć do listy przepisów