Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Ukłucie pszczoły

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem - mikserem na gęstą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24 cm). Posypać posiekanymi migdałami i cukrem trzcinowym. Piec przez 30-35 minut w temp. 170 st. C.

W szklance zimnego mleka rozpuścić budyń i cukier waniliowy. Dodać jajko i żółtka. Dobrze wymieszać.
Resztę mleka podgrzać na ogniu. Kiedy będzie gorące, ale jeszcze się nie zagotuje, cały czas mieszając, cienkim strumykiem dolać zimne mleko z jajkami i budyniem. Aby mieć pewność, że jajka się nie zetną można wlać mleko gorące do zimnego. Gdy wszystko się połączy, ale nie zagotuje, odstawić do wystudzenia.

Masło spienić. Wmieszać cukier puder. Następnie stopniowo, małymi porcjami, dodać tyle budyniu, by krem zgęstniał (aby krem się nie zwarzył, nie używać miksera).
Upieczone ciasto przeciąć na dwa krążki i przełożyć kremem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 152
Ewa gotuje - odc. nr 152

Ten odcinek będzie inspirowany kuchnią niemiecką. Ewa poda golonkę gotowaną...

 

Podobne przepisy

Sernik z Baileysem

Masło roztopić w garnku. Herbatniki...

Tiramisu

Bez mascarpone i Amaretto, za to z wiejską śmietaną i żubrówką...

Migdałowe brownie z czerwoną fasolą

Czekoladowe ciasto z fasolką? Czemu nie!

Pampuchy drożdżowe

Drożdże rozpuścić w mleku, dodać szczyptę cukru i mąkę - tyle, by rozczyn miał konsys ...

Wróć do listy przepisów