Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski. Wlać oliwę i wymieszać. Następnie dolać szklankę ciepłej wody. Wyrobić ciasto. Przełożyć na blachę piekarnikową wyścieloną papierem do pieczenia. Przykryć drugim arkuszem papieru i rozwałkować.
Posmarować oliwą. Piec przez 15-20 minut w temp. 200 st. C.
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanej oliwie. Dorzucić posiekany czosnek. Podsmażyć. Wkruszyć suszoną papryczkę. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić solą oraz roztartymi w dłoniach bazylią i oregano. Wymieszać i odparować.
Podpieczony placek posmarować sosem. Ułożyć wędlinę oraz pokrojony w plastry ser i przekrojone na pół pomidorki. Oprószyć oregano.
Wstawić na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Przed podaniem udekorować rukolą i skropić oliwą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Ewa ugotuje zaskakującą smakiem zupę na pomidorach suszonych, a poda ją...
Zrobić tzw. krótki zakwas (np. wieczorem dnia poprzedzającego pieczenie). Drożdże roz ...
Wszystkie składniki zmiksować, przełożyć do słoika, schować do lodówki. ...
Na oleju rzepakowym...
Do miski wsypać płatki owsiane, dodać ziarno słonecznika, posiekane orzechy włoskie oraz sezam...