/ Przepisy / Ciasto ryżowe z pomarańczami

Opis przygotowania

Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.

Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).

Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.

Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 320
Ewa gotuje - odc. nr 320

Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...

 

Podobne przepisy

Eklery z kremem czekoladowym

Wodę wlać do rondelka. Dodać mleko i masło...

Ciasteczka francuskie

Gotowe ciasto francuskie rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować roztrzepanym j ...

Ciasteczka witraże

Ciepłe masło utrzeć mikserem, stopniowo dodając cukier, jajka i cukier waniliowy. Na ...

Ciasto z truskawkami

Mąkę przesiać na stolnicę z proszkiem do pieczenia. Dodać krupczatkę...

Wróć do listy przepisów