/ Przepisy / Galaretka w biszkopcie

Opis przygotowania

Brzoskwinie pokroić na kawałki. Galaretkę z żelatyną rozpuścić we wrzątku (½ l). Odstawić, by przestygła. Następnie dodać pokrojone owoce. Wstawić do lodówki.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem, uperfumować cukrem waniliowym. Dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ubijać. Dosypać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łopatką. Gładkie ciasto wyłożyć na blachę piekarnikową, wyścieloną papierem do pieczenia. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na ściereczkę, zdjąć papier i zwinąć węższym końcem – jak roladę. Zostawić, by ciasto lekko przestygło. Jeszcze ciepłym biszkoptem wyłożyć keksówkę, dociąć boki. Gdy ciasto będzie zimne, wlać tężejącą galaretkę. Zawinąć w folię i zostawić, by galaretka zastygła.

Gdy galaretka stężeje, ciasto wyjąć z formy, odwracając „do góry nogami”. Oprószyć cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 297
Ewa gotuje - odc. nr 297

Nadeszła wiosna – pora zmienić garderobę i zadbać o sylwetkę. Z tego...

 

Podobne przepisy

Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniem

Z rodzynkami... Pachnąca cynamonem!

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Ciasto cytrynowe

Masło (lub margarynę) utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 6 żółtek. Następnie dodać sk ...

Puszysty sernik z sosem malinowym

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem...

Wróć do listy przepisów