Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Makiełki

Opis przygotowania

Mak namoczyć (najlepiej przez całą noc). Przelać wrzątkiem i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa.

Masło roztopić w garnku i lekko przypalić.

Białko oddzielić od żółtka, żółtko dodać do maku. Dorzucić bułki namoczone w ciepłym mleku. Dosypać kandyzowaną skórkę pomarańczową, płatki migdałów, rodzynki oraz pokrojone morele, śliwki i orzechy. Wlać masło. Posłodzić miodem i dobrze wymieszać.

Białko ubić. Pianę dodać do makowej masy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 3 godziny.

Nakładać gałkownicą. Udekorować bakaliami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 410
Ewa gotuje - odc. nr 410

Tuż przed Świętami Bożego Narodzenia Ewa zaproponuje kilka postnych potraw...

 

Podobne przepisy

Ciasto dokładnie zważone

Jajka zważyć wraz ze skorupkami. Następnie odważyć dokładnie po tyle samo masła, mąki ...

Sernik jaglany z wiśniami

Na herbatnikach;-)

Blok czekoladowy

Tabliczkę czekolady rozkruszyć. Mleko w proszku przesiać przez sitko. Posiekać około ...

Sernik z brzoskwiniami

I kruszonką kokosową!

Wróć do listy przepisów