/ Przepisy / Kurcze pieczone z cytryną

Opis przygotowania

Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. W dłoniach rozetrzeć tymianek i dodać do czosnku. Wlać żubrówkę i oliwę, po czym wszystko dobrze wymieszać. Kurczaka natrzeć dokładnie marynatą (wewnątrz i na zewnątrz), a następnie zostawić w lodówce na 1 godzinę.

Do środka włożyć całą cytrynę, nakłuwając ją uprzednio w kilku miejscach - podczas pieczenia mięso nabierze lekkiego cytrynowego aromatu, a w dodatku nie wyschnie. Cytrynę można sparzyć, będzie bardziej soczysta. Na koniec związać ciasno kurze nóżki, by w pieczeniu nie rozcapierzyły się nieładnie.

Aby kurczak opiekł się ze wszystkich stron, umieścić go w gęsiarce i na 10-15 minut włożyć do piekarnika nagrzanego do 240 st. C. Następnie podlać winem (nie może być kwaśne!), włożyć pokrojoną cebulę i suszone pomidory. Jeśli używamy świeżych, obrać je wcześniej ze skórki. Przykryć i zmniejszyć temperaturę do 180 st. C. Piec ok. 1 ½ godziny. W trakcie pieczenia kurczaka obracać mniej więcej co 15 minut.

Gdy mięso jest już miękkie, wyjąć je z gęsiarki i włożyć jeszcze raz do piekarnika - tym razem na samym ruszcie, by skórka przypiekła się na złoty kolor (240 st. C, termoobieg z grillem). Po upieczeniu rozwiązać nóżki kurczaka.

Sos z gęsiarki zmiksować na gładki krem, doprawić tymiankiem (najlepiej świeżym) i podać w sosjerce. Kurczaka umieścić na półmisku. Jako dodatki polecam biały ryż lub ziemniaczane puree i zieloną sałatę z sosem winegret lub sałatkę chińską.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 34
Ewa gotuje - odc. nr 34

W kolejnym odcinku "Ewa gotuje" autorka programu przygotuje kurczaka z...

 

Podobne przepisy

Pstrąg na sałacie

Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...

Kurczak po chińsku

Składniki marynaty wymieszać w naczyniu z pokrywką. Pierś z kurczaka pokroić w podłuż ...

Pstrąg pod kartoflem

Pstrąga wypatroszyć, odciąć ogon i głowę - tuż za skrzelami. Naciąć na grzbiecie (wzd ...

Spaghetti alla carbonara

Boczek pokroić w drobną kostkę, zrumienić w oliwie na patelni. Kto chce może dorzucić ...

Wróć do listy przepisów