/ Przepisy / Kurza pierś na patyku

Opis przygotowania

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać imbir, sos sojowy i oliwę. Energicznie mieszać - aż do momentu uzyskania gładkiej emulsji. Piersi pociąć wzdłuż na paski o szerokości 1 cm i umieścić w marynacie. Wymieszać bardzo dokładnie, by płyn równomiernie pokrył całe mięso.

Można dodać łyżkę miodu - podczas pieczenia zrobi się chrupiąca glazura. Kto chce może też dać cebulę pokrojoną na ćwiartki. Uwaga: kurze piersi trzeba zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem (min. pół godziny). Jeśli mięso robimy dzień wcześniej, chowamy je do lodówki.

Paski zabejcowanego kurczaka nabić fantazyjnie na patyczki do szaszłyków (wcześniej dobrze jest namoczyć je w wodzie, co zapobiegnie przepaleniu). Mięso zapiec na złoty kolor - ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Kurze piersi można też usmażyć na patelni w oleju słonecznikowym, a latem upiec na ruszcie.

Podawać z ryżem i sałatą lodową z sosem winegret.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 3
Ewa gotuje - odc. nr 3

W tym wydaniu swojego autorskiego programu kulinarnego Ewa Wachowicz zmierzy...

 

Podobne przepisy

Łosoś w trocinach wędzony

Na patelnię wsypać trociny, przykryć folią aluminiową, ponakłuwać. Surową rybę oprósz ...

Papryka faszerowana fetą

Ser feta pokruszyć do miski, cebulę drobniutko pokroić i dodać do sera. Czosnek przec ...

Carpaccio z półgęska

Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...

Tortilla z warzywami

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do piecze ...

Wróć do listy przepisów