/ Przepisy / Przepiórki w boczku

Opis przygotowania

Przygotować solankę. Do zamykanego naczynia wlać wodę, dodać sól, wymieszać (na 1 l wody 60-70 g soli). Włożyć sprawione przepiórki. Przykryć i wstawić do lodówki na całą noc.

Zamarynowane przepiórki wyjąć z solanki i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić ostrą papryką, owinąć boczkiem, zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 2 godziny do piekarnika, nagrzanego do 90 st. C. Po tym czasie odwinąć folię, podnieść temperaturę do 200 st. C i zapiec na złoty kolor.

Podawać z roszponką – skropioną oliwą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 238
Ewa gotuje - odc. nr 238

Tym razem Ewa ugotuje pożywną zupę cygańską na domowym bulionie, ziemniakach,...

 

Podobne przepisy

Pikantny kurczak w jabłkach

Kurczaka opłukać, osuszyć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Natrzeć oliwą, przyp ...

Gulasz zapiekany

W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Cebulę, boczek oraz czosnek posiekać w k ...

Schab w warzywach

W lekko azjatyckim stylu...

Pulpeciki w sosie czosnkowym

Mięso zmielić, wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekaną pietruszką i papryczką chili...

Wróć do listy przepisów