/ Przepisy / Kapuśniaczki

Opis przygotowania

Drożdże wymieszać z łyżką ciepłego mleka, szczyptą cukru, solą i łyżeczką mąki. Gdy podrosną, wlać do miski z mąką. Dodać żółtka, mleko, cukier i wyrobić (w malakserze około 5 minut, ręcznie około 15 minut). Gdyby ciasto było zbyt gęste, dodać 1-2 łyżki mleka.

Roztopić masło i ciepłe (ale nie gorące, bo drożdże stracą „siłę wzrostu"), wlać do ciasta i wyrabiać przez 5 minut. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swą objętość.

Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle. Kapustę obgotować, odcisnąć, drobno posiekać i przesmażyć z cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kawałki 10x15 cm. Nałożyć farsz z kapusty i zwinąć wałeczki - wzdłuż dłuższego boku. Na końcu zostawić pasek bez nadzienia - co pozwoli na sklejenie kapuśniaczków. Ułożyć na blasze wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą, robiąc odstępy między wałeczkami. Gdy wyrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na około 20 minut (aż się zrumienią).

Podawać z barszczem czerwonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 119
Ewa gotuje - odc. nr 119

Kapuśniaczki babuni, ciasto snikers. Na tydzień przed Bożym Narodzeniem...

 

Podobne przepisy

Oliwki z niebieskim serem

Oliwki wrzucić do miseczki, dodać pokrojoną w piórka cebulę...

Carpaccio z półgęska

Polska gąska po włosku, czyli cienko skrojony wędzony filet z gęsi domowej...

Ryż do kurzej piersi

Masło zbrązowić na patelni. W maśle przesmażyć ryż. Jak się zeszkli, przełożyć do gar ...

Pasta z karpia

Cebulę obrać, następnie zmiksować z obranym ze skóry ogórkiem...

Wróć do listy przepisów