Mąkę przesiać, dodać smalec, sól i wodę. Wyrobić. Przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do lodówki na pół godziny.
Cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na patelni na oliwie. Wymieszać z serem kozim. Dodać posiekane oliwki. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać kilka listków świeżego oregano. Wymieszać.
Pomidory sparzyć we wrzącej wodzie, ściągnąć skórę i pokroić w równą kostkę. Czosnek rozetrzeć z solą na purée. Przesmażyć na patelni na oliwie. Dodać pomidory. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać gruszkę pokrojoną w kostkę oraz kilka poszarpanych listków bazylii.
Zimne ciasto rozwałkować. Wykroić krążki, nałożyć farsz i zlepić pierogi. Farsz można przełożyć do rękawa - będzie łatwiej nakładać.
Empanadillas usmażyć w mocno rozgrzanym oleju. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Podawać na mieszance sałat - z oliwą oraz oliwkami. Salsę nałożyć do oddzielnego naczynia.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tym razem Ewa Wachowicz zaprasza na smażone, hiszpańskie pierogi empanadillas...
Absolutny hit w mediach społecznościowych!
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Owoce przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa...
Jajka ugotować na twardo. By nie pękały, nakłuć skorupki na szerszym końcu. Ostudzić ...
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszk ...