/ Przepisy / Tortilla z warzywami

Opis przygotowania

Mąkę wysypać na stolnicę, zrobić dołeczek, wybić jajko, dodać sól i proszek do pieczenia, dolać oliwę oraz stopniowo mleko. Wymieszać nożem, po czym zagnieść ciasto. Uformować kulę, przykryć i odstawić na około pół godziny.

Po tym czasie lekko rozpłaszczyć, podzielić na 8 równych części, rozwałkować na placki. Usmażyć z dwóch stron na mocno rozgrzanej, teflonowej patelni (bez tłuszczu). Podgrzewać tak długo, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki a ciasto lekko zbrązowieje. Odłożyć na stosik, przykryć ściereczką.

Na patelni rozgrzać oliwę, podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać drobno posiekany czosnek. Po chwili dodać pokrojoną w drobne paseczki paprykę oraz cukinię pokrojoną w cienkie plasterki. Wszystko razem usmażyć na mocnym ogniu – warzywa powinny pozostać jędrne. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.

Placek tortilli posmarować serkiem wymieszanym ze szczypiorkiem (sam środek). Na ser wyłożyć farsz, nałożyć 2-3 plasterki indyczej piersi. Zwinąć, ewentualnie związać szczypiorkiem. Podawać z guacamole.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 198
Ewa gotuje - odc. nr 198

W kolejnym odcinku programu Ewa Wachowicz przygotuje meksykańską tortillę...

 

Podobne przepisy

Awanturka z wędzonym karpiem

Rybka pokłócona z twarożkiem...

Pasztet z selera

Seler i cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach - ew. zmiksować w malakserze z tark ...

Kapusta z grzybami

Grzyby namoczyć w wodzie (najlepiej przez całą noc). Kapustę kiszoną odcedzić. Przesi ...

Wróć do listy przepisów