/ Przepisy / Zrazy wołowe w pomidorach

Opis przygotowania

Mięso pokroić na plastry, przykryć folią spożywczą, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Każdy kawałek posmarować z jednej strony musztardą. Na musztardę położyć plasterek boczku, następnie kilka krążków cebuli (wcześniej trzeba je posolić, by zmiękły) i ćwiartkę ogórka.

Zwinąć. Spiąć szpilką do zrazów. Obsmażyć ze wszystkich stron - na patelni w oliwie. Przełożyć do rondla. Na patelnię wlać bulion, wymyć smak, przelać do zrazów. Pozostałą cebulę pokroić w kostkę i dodać do garnka. Dorzucić pomidory (mogą być konserwowe; jeśli są świeże - obrać ze skórki).

Jak zrazy zmiękną, przełożyć je na półmisek. Sos zaprawić śmietaną i polać nim mięso lub podać w sosjerce.

Serwować z mizerią (ew. z młodą kapustą) i młodymi ziemniakami lub z kaszą i modrą kapustą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 21
Ewa gotuje - odc. nr 21

Ponieważ w maju drugoklasiści przystępują do I Komunii Świętej, a w polskich...

 

Podobne przepisy

Pstrąg na parze

Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...

Warkocz z polędwiczki

Polędwiczkę umyć, osuszyć i przekroić wzdłuż na trzy części, nie docinając jednak do końca...

Antrykot z rusztu

Mięso pokroić na dość grube plastry – steki...

Udka z rusztu

Udka zluzować. Oprószyć solą i pieprzem...

Wróć do listy przepisów