Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Natrzeć musztardą. Włożyć do garnka, zalać winem i sosem sojowym (garnek powinien być niewiele większy od szynki, bowiem mięso musi być całe zanurzone w marynacie). Schować do lodówki na co najmniej kilkanaście godzin, a jeszcze lepiej na 1-2 dni.
Do garnka z grubym dnem wsypać trociny, przykryć specjalną kratką przeznaczoną do domowego wędzenia lub folią aluminiową ponakłuwaną widelcem. Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do garnka z trocinami, przykryć, uwędzić (około 45 minut). Następnie ugotować do miękkości (około 1 1/2 godziny).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Szynka świąteczna, carpaccio z buraczków i babka cud. Tuż przed Niedzielą...
Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce ...
W osolony wrzątek wrzucić główkę kapusty, obrawszy ją uprzednio z wierzchnich zielony ...
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć na suchej patelni. Dodać wołowinę, pokrojoną w gru ...
Sałatę porwać na talerz (oprócz rzymskiej). Dodać przekrojone na pół pomidorki koktaj ...