Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Garnek rozgrzać i obsmażyć mięso ze wszystkich stron (bez tłuszczu). Zalać gorącą wodą, wrzucić włoszczyznę, cebulę - przekrojoną na pół i podsmażoną na suchej patelni lub podpieczoną nad gazem. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Doprawić solą. Zamknąć szybkowar i pod ciśnieniem gotować przez około 20 minut (w tradycyjnym garnku trzeba gotować mniej więcej półtorej, a nawet dwie godziny, aż mięso będzie miękkie).
Przygotować sos chrzanowy. Na maśle zrobić jasną zasmażkę, dodać wywar spod wołowiny i śmietanę. Gotować dosłownie przez chwilę. Gdy sos zgęstnieje, dodać odciśnięty chrzan ze słoiczka. Doprawić do smaku szczyptą cukru, sokiem z cytryny i solą.
Ugotowane mięso wyjąć, pokroić na plastry i podać na półmisku, polewając odrobiną sosu - resztę serwować w sosjerce.
Sztuka mięsa w sosie chrzanowym doskonale smakuje z ziemniaczanym puree i buraczkami.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
W tym odcinku sztuka dla sztuki, czyli Ewa Wachowicz udowadnia, że sztuka...
Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!
Filety rybne rozmrozić, osuszyć na papierowym ręczniku, podzielić na mniejsze kawałki ...
Sprawione ryby natrzeć wewnątrz odrobiną soli. Do środka włożyć czosnek, koperek i po ...
Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na ro ...