/ Przepisy / Świąteczna rolada z boczku

Opis przygotowania

Boczek umyć i dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Od strony skóry zrobić ostrym nożem nacięcia - tak, by powstała kratka. Od strony mięsa natrzeć solą, pieprzem i trzema przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.

Cebulę pokroić w drobną kostkę i usmażyć na maśle na złoty kolor. Przełożyć do mielonego mięsa, dodać jajko i kolejne, przeciśnięte trzy ząbki czosnku. Wyrobić.

Farsz nałożyć na boczek - przede wszystkim w miejsca po żeberkach. Zwinąć jak roladę, zaczynając od grubszego końca boczku (on ma się znaleźć na środku). Dratwą związać pieczeń - tak, by nadać jej ładną formę rolady.

Naciętą skórę natrzeć solą, wymieszaną z mielonym kminkiem (jeśli ktoś nie lubi tego smaku, może natrzeć tylko solą). Przełożyć do żeliwnego naczynia. Wstawić do pieca nagrzanego do 200 st. C na ok. 45 minut (bez przykrycia). Gdy mięso się zrumieni, przykryć i piec jeszcze przez mniej więcej 1  1/2  godziny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 182
Ewa gotuje - odc. nr 182

Wielka Sobota to ostatni dzień przygotowań wielkanocnych. Ewa proponuje...

 

Podobne przepisy

Kotlety pożarnicze indycze

Solidny kawał mięsa dla prawdziwego faceta;-)

Szynka na święta

Mięso natrzeć solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawić świeżo zmielonym ...

Kurczak w czerwonej paście curry

Cebulę posiekać, zeszklić na oleju, dodać posiekany czosnek. Przesmażyć. Zalać połową ...

Wątróbka gęsia z jabłkami w cydrze

Po prostu wątróbka - tym razem gęsia...

Wróć do listy przepisów