/ Przepisy / Zapiekanka ziemniaczana

Opis przygotowania

Ziemniaki ugotować (idealnie sprawdzą się również kartofle z wczorajszego obiadu), pokroić w plastry.

Masło roztopić na patelni. Wrzucić pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać posiekany czosnek. Podsmażyć. Dorzucić mielone mięso. Smażyć aż zbrązowieje. Wlać przecier pomidorowy. Przyprawić suszonym oregano, bazylią, solą i pieprzem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę.

Zrobić beszamel. Na drugiej patelni rozgrzać masło. Wsypać mąkę. Zasmażyć. Wlać mleko. Doprawić solą i świeżo otartą gałką muszkatołową. Zetrzeć ser. Wymieszać.

Ziemniaki ułożyć na dnie natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Na kartofle dać połowę sosu pomidorowego. Nałożyć mniej niż połowę beszamelu. Ułożyć resztę ziemniaków. Na kartofle dać sos. Na wierzchu rozsmarować pozostały beszamel.

Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 460
Ewa gotuje - odc. nr 460

Choć Ewa uwielbia polską kuchnię i uważa, że jest jedną z najlepszych na...

 

Podobne przepisy

Cukinie faszerowane

Cukinie umyć. Jedną przekroić wzdłuż na pół, drugą pokroić w plastry przypominające gotowe sushi...

Babka ziemniaczana

Litewski przysmak! A zwie się kugelis;-)

Karkówka bez grama soli

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...

Łazanki z makiem

Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę d ...

Wróć do listy przepisów