/ Przepisy / Kurczak w pomidorach z ananasem

Opis przygotowania

Udka zluzować, pokroić na kawałki. Przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju kokosowego. Na gorącym tłuszczu obsmażyć mięso – z każdej strony.

Na drugiej patelni również rozgrzać łyżkę oleju, następnie wsypać i przesmażyć drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucić pokrojony czosnek. Wsypać curry, po chwili dodać pomidory, wymieszać. Zalać mleczkiem kokosowym. Zagotować i przelać do obsmażonego mięsa. Przyprawić posiekaną papryczką chili. Wrzucić pokrojonego ananasa oraz liście limonki. Przykryć i dusić do miękkości.

Podawać z ryżem lub orientalnymi placuszkami. Na talerzu udekorować świeżą kolendrą.

Placuszki hinduskie. Mąkę wsypać do miski. Dodać proszek do pieczenia i sól. Wlać mleko i olej. Posłodzić i wymieszać. Następnie rękoma wyrobić ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.

Z ciasta uformować kilka okrągłych placuszków (można pomóc sobie wałkiem). Ułożyć na wyłożonej papierem blasze piekarnikowej i wstawić do pieca rozgrzanego do 230 st. C. Placuszki będą gotowe, gdy się zrumienią.

 

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 320
Ewa gotuje - odc. nr 320

Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...

 

Podobne przepisy

Kurczak generała Tso

Żółtka wybić do miski. Dodać olej arachidowy oraz jasny i ciemny sos sojowy...

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć do zamykanego pojemnika...

Pikantne udka z papryką

Klasyczny eintopf, który przypadnie do gustu miłośnikom ostrych potraw.

Podudzia z kurczaka na ostro

W zamykanym naczyniu wymieszać sos sojowy i oliwę...

Wróć do listy przepisów