Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i wodą, posłodzić i gotować na wolnym ogniu przez ok. 45 minut. Odstawić do wystudzenia.
Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać likier i skórkę otartą z pomarańczy. Wymieszać i połączyć z wystudzonym ryżem.
Białka ubić ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z masą ryżową. Przełożyć do tortownicy (wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą; średnica foremki 28 cm).
Piec przez 1 godzinę w temp. 160 st. C.
Wystudzić. Udekorować filetami z pomarańczy oraz miętą.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Gdy na dworze plucha, marzymy o ciepłych krajach i rajskich plażach. I...
W sam raz na raz...
Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki. Masę wyłożyć na blachę, przycisnąć (np. o ...
Mąkę wysiekać z masłem. Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną, dodać jajka i sól, zar ...
Kremowy w środku, przypalony na wierzchu;-)