/ Przepisy / Podudzia kurczaka w czerwonym winie

Opis przygotowania

Podudzia przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na klarowanym maśle – najlepiej od razu w naczyniu do zapiekania.

Gdy mięso się zezłoci z każdej strony, dorzucić szalotki. Po chwili dodać pieczarki (jeśli są nieduże, to w całości). Zalać winem. Przykryć i dusić do miękkości.

Dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać przecier pomidorowy. Przyprawić świeżym tymiankiem oraz rozmarynem i podgrzewać jeszcze przez chwilę.

Na stół podawać w naczyniu, w którym potrawa się gotowała.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 375
Ewa gotuje - odc. nr 375

W kolejnym odcinku Ewa odwiedzi niewielką, rodzinną winnicę Szawapier w...

 

Podobne przepisy

Kotlet Pożarskiego

Ze strażą nie ma nic wspólnego, przepis wywodzi się bowiem z kuchni rosyjskiej...

Kotlety po kijowsku

Znamy je jako "dewolaje"...

Roladki z kurczaka

Pierś z kurczaka podzielić na kawałki, rozbić tłuczkiem...

Gęsie pipki

Znany w całej Galicji gulasz z gęsich żołądków.

Wróć do listy przepisów