Ewa / Przepisy / Skrzydełka na ryżu

Opis przygotowania

Skrzydełka umyć i osuszyć. Przełożyć do zamykanego pojemnika.

Przyprawę do kurczaka wsypać do miseczki. Wlać olej, przecisnąć czosnek. Przyprawić solą. Wymieszać. Marynatą pokryć skrzydełka. Przykryć i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.

Ryż wsypać na patelnię z metalową rączką. Na ryżu ułożyć plastry cebuli, a na cebuli zamarynowane skrzydełka.

Masło roztopić w garnku. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, ketchup, szklankę wody oraz cukier. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Sosem równomiernie polać skrzydełka na ryżu. Piec przez ok. 1 ½ godziny w temp. 180 st. C. W razie potrzeby wlać ½ szklanki wody.

Podawać z ulubioną surówką lub sałatką.

Rzodkiew obrać i zetrzeć na tarce o jarzynowych oczkach. Skropić sokiem z cytryny. Dodać jogurt i majonez. Wrzucić drobno posiekaną mieszankę studencką. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać.

wydrukuj przepis
Składniki
  • 1 kg - skrzydełek z kurczaka
  • 2 łyżeczki - przyprawy do kurczaka
  • 4 łyżki - oleju
  • 4 ząbki - czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka - ryżu
  • 3 - cebule
  • Sos
  • 200 g - masła
  • 2 ząbki - czosnku
  • 6 łyżek - ketchupu
  • 250 ml - wody
  • 2 łyżeczki - cukru
  • sól
  • pieprz
  • Surówka studencka
  • biała rzodkiew
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki - jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka - majonezu
  • garść mieszanki studenckiej
  • sól
  • pieprz
Wyślij listę zakupów

Przepis pochodzi z programu:

Ewa gotuje - odc. nr 295

W kolejnym odcinku zobaczymy potrawy kuchni studenckiej. Pracę w kuchni...

 

Podobne przepisy

» Wróć do listy przepisów