/ Przepisy / Kurczak po chińsku

Opis przygotowania

Składniki marynaty wymieszać w naczyniu z pokrywką. Pierś z kurczaka pokroić w podłużne paski. Włożyć do marynaty, wymieszać, wstawić do lodówki na minimum 3 godziny.

Wszystkie warzywa pokroić w „zapałkę". Rozgrzać wok, wlać łyżkę oleju i podsmażyć, zaczynając od marchewki i selera - cały czas mieszając, przez około 3 minuty. Dodać grzyby (uprzednio namoczone w wodzie i pokrojone w paski) oraz pędy bambusa i smażyć jeszcze przez chwilę. Przełożyć do miski.

Do woka ponownie wlać łyżkę oleju i usmażyć mięso (co trwa mniej więcej 3 minuty). Dodać warzywa i dokładnie wymieszać. Do  1/2  szklanki wody z moczenia grzybów dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać, zagęścić potrawę.

Makaron ryżowy zalać wrzątkiem. Po kilku minutach odcedzić (czas jest zazwyczaj podany na opakowaniu). Przesmażyć na łyżce oleju, przyprawić sosem sojowym, dorzucić posiekaną dymkę. Kurczaka w warzywach przełożyć na talerz, makaron do miski. Jeść pałeczkami.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 156
Ewa gotuje - odc. nr 156

Dziś wyśmienity kurczak po chińsku, na deser ciasto z musu z mandaryne...

 

Podobne przepisy

Indyk dla dzieciaka

Mięso pokroić na zgrabne paseczki. Przyprawić solą i pieprzem. Podzielić na dwie poło ...

Sola na parze z salsą pomidorową

Pomidory naciąć na czubku, włożyć na chwilę do wrzątku, po czym obrać ze skórki. Prze ...

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Sola w pomidorowo-serowej skórce

W małej miseczce połączyć ze sobą roztopione masło, sok z cytryny i świeżo zmielony p ...

Wróć do listy przepisów