Fasolę przepłukać i namoczyć (przez co najmniej 6 godzin, a jeszcze lepiej dzień przed gotowaniem). Posolić i ugotować niemal do miękkości (w wodzie z moczenia).
Śliwki przepłukać, solidnie namoczyć (przez co najmniej ½ godziny). Dorzucić do fasoli (jeśli są to „kalifornijki”, to dodajemy je dosłownie w ostatniej chwili).
Z masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić odrobiną płynu z fasoli. Dodać do ugotowanej potrawy.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Tuż przed świętami Ewa Wachowicz doradzi widzom, jak wybrać choinkę i nakryć...
Z sałaty wybić głąb. Liście podrzeć. Paprykę wyczyścić, pokroić, dodać do sałaty. Na ...
Świetne solo oraz jako dodatek...
Znakomity dodatek do dań słonych, jak też deserów!
Drożdże posłodzić, zalać ciepłą wodą, wymieszać i odstawić. Mąkę przesiać...