/ Przepisy / Bakłażany zapiekane z fetą

Opis przygotowania

Bakłażany dokładnie umyć i pokroić w grube plastry (ok. 2 cm). Oprószyć solą i gdy pokryją się „rosą", wytrzeć papierowym ręcznikiem - w ten prosty sposób pozbywamy się goryczki. Blachę piekarnikową posmarować oliwą i ułożyć na niej bakłażanowe krążki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 10-15 minut.

W tym czasie zrobić sos pomidorowy. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelnię wlać oliwę i podsmażyć cebulę. Gdy zrobi się szklista, dodać pokrojony czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilkę.

Ostrą papryczkę przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne (w nich jest najwięcej ostrości) i posiekać w drobną kostkę. Wrzucić na patelnię. Wymieszać.

Pomidory zanurzyć we wrzątku, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać pomidory z puszki - również pokrojone w kostkę. Dusić przez dobrą chwilę, by sos odparował i zgęstniał. Zestawić z ognia, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Listki bazylii posiekać i dorzucić do sosu.

Podpieczone bakłażany wyjąć z pieca. Formę żaroodporną posmarować mniej więcej 1/3 pomidorowego sosu, ułożyć na nim szczelnie warstwę bakłażanów i pokryć resztą pomidorowej „mazi". Na wierzch dać plastry fety i całość ponownie włożyć do piekarnika na ok. 15 minut (180 st. C).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 136
Ewa gotuje - odc. nr 136

W kolejnym odcinku „Ewa gotuje” autorka programu zrobi bakłażany,...

 

Podobne przepisy

Naleśniki ze szpinakiem

Jajka wybić do miski, dodać sól, roztrzepać. Dosypać mąkę i wlać mleko (na przemian) ...

Sos tatarski po wiedeńsku

Austriacka wersja doskonale znanego u nas sosu majonezowego.

Brokuły z czosnkiem

Brokułowe różyczki wrzucić do osolonego wrzątku, przyprawić szczyptą cukru (to dla za ...

Bliny

Jajka wybić do dużej miski i roztrzepać. Dodać sól i cukier, wymieszać. Gdy się rozpu ...

Wróć do listy przepisów