/ Przepisy / Filet z indyka i karkówka z rusztu

Opis przygotowania

Do zamykanego naczynia przełożyć jogurt, wycisnąć sok z cytryny, wlać olej. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Mięso indycze pokroić na porcje i włożyć do marynaty. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (a jeszcze lepiej na całą noc).

Karkówkę zabejcować w marynacie zrobionej na czerwonym wytrawnym winie. Mięso pokroić w plastry, ułożyć w zamykanym naczyniu. Zalać winem, dodać brandy. Marchewkę i cebulę pokroić w plastry, wrzucić do karkówki w marynacie. Dodać liść laurowy, rozgniecione ziarna jałowca, pietruszkę i tymianek. Przykryć i zanieść do lodówki.

Mięso upiec z dwóch stron na mocno rozgrzanym ruszcie.

Karkówkę przyprawić jeszcze solą i pieprzem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 157
Ewa gotuje - odc. nr 157

Łosoś, indyk, karkówka na ruszt na rozpoczęcie sezonu grillowego. Na deser...

 

Podobne przepisy

Lasagna ziemniaczana z łososiem

Marchewki, pietruszkę i seler pokroić w zapałkę, cebulę w cienkie półplasterki. Na ro ...

Roladki z karmazyna

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wszystko lekko zrumienić na ...

Wigilijny karp

Sprawionego karpia podzielić na dzwonka. Włożyć do miski, przełożyć cebulą, odstawić ...

Burgery śródziemnomorskie

Do mięsa dodać drobno posiekane pomidory, orzeszki pinii (wcześniej warto uprażyć je ...

Wróć do listy przepisów