/ Przepisy / Tatar z dorsza i awokado

Opis przygotowania

Rybę drobno pokroić, przełożyć do miseczki. Dodać sok z cytryny, posolić i przyprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.

Z awokado usunąć pestkę (owoc naciąć wzdłuż nasiona, połówki przekręcić, w pestkę wbić nóż i wyjąć). Miąższ wydobyć za pomocą łyżki, pokroić w kostkę, przełożyć do miseczki i od razu skropić sokiem z cytryny. Dorzucić posiekaną szalotkę i szczypiorek. Posolić, wlać olej z pestek winogron. Dodać posiekane owoce kaparowca i wymieszać.

Na talerzu ułożyć pierścień. Nałożyć trochę awokado, lekko docisnąć. Dodać rybę, również docisnąć. Pierścień usunąć. Udekorować listkami amarantusa, kiełkami groszku cukrowego i owocem kaparowca. Podawać z cząstką cytryny.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 365
Ewa gotuje - odc. nr 365

W tym roku Ewa postanowiła przedłużyć sobie wakacje i zaraz na początku...

 

Podobne przepisy

Dorsz po norwesku z sosem jajecznym

Podany z purée ziemniaczanym i kalafiorem romanesco...

Ceviche z pstrąga

Latynoska przystawka z zawojską rybą;-)

Śledzie w occie

Z solanki...

Zupa rybna halaszle

Sprawionym rybom odciąć głowy, ogony i płetwy, wyciąć kręgosłupy. Wszystko wrzucić do garnka.

Wróć do listy przepisów