Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.
Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.
Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Podczas treningu Ewa spotka młodych ludzi, którzy dzielą tę samą pasję...
Składniki ciasta wysiekać. Dodać 3 żółtka i łyżkę śmietany. Zagnieść, rozwałkować na ...
Składniki posiekać nożem. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na co ...
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę - ...
Latynoski chrust z ciasta ptysiowego!