
Do żółtek dodać sól, musztardę i łyżkę octu winnego. Wymieszać trzepaczką. Małym strumieniem wlać olej, cały czas ucierając – aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany.
Na bazie majonezu można przygotować sosy smakowe, np. bazyliowy, koperkowy czy pomidorowy.
Listki bazylii drobno posiekać, dorzucić do majonezu, przyprawić i wymieszać.
Posiekany koperek połączyć z majonezem i sokiem z cytryny.
Suszone pomidory drobno pokroić. Dodać majonez i słodką paprykę. Wymieszać.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Odcinek Wielkanocny. Ewa zacznie od zrobienia domowego majonezu –...
Ugotować bulion warzywny (może być z kostki, do risotto dla 4 osób potrzeba około 2 l ...
Ogórki obrać, pokroić na plastry, posolić i odstawić. Jak puszczą sok, odcisnąć z nad ...
Naszpikowany warzywami keks w wersji wytrawnej;-)
Zamiast kiełbasy na patyku;-)