/ Przepisy / Szynka na Wielkanoc

Opis przygotowania

Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do zamykanego naczynia.

Do miski wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, wlać sok jabłkowy i sos Worcester. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Wymieszać i przełożyć do pojemnika z mięsem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Zamarynowaną szynkę umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym – wraz z marynatą. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia. Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 268
Ewa gotuje - odc. nr 268

Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...

 

Podobne przepisy

Jajo w gniazdku z łososiem

Dekonstrukcja jajka po benedyktyńsku...

Puree ziemniaczane

Ziemniaki ugotować w osolonym wrzątku, przecisnąć przez praskę. Wymieszać z masłem i ...

Pasta z Jasia

Fasolę namoczyć (najlepiej przez całą noc), wymienić wodę i ugotować do miękkości...

Sos remoulade

Wszystkie składniki posiekać. Przełożyć do miseczki. Wymieszać. Na wierzchu ułożyć wa ...

Wróć do listy przepisów