/ Przepisy / Szarlotka na rubinoli

Opis przygotowania

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C.

Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut.

Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem.

Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta – na tarce jarzynowej.

Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 315
Ewa gotuje - odc. nr 315

Polska jagnięcina wraca do łask! Do tej pory jej zalety znali przede wszystkim...

 

Podobne przepisy

Gofry z batatem

Belgijski przysmak nieco inaczej!

Ciasteczka imbirowe

Mąkę z kakao przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli, cukier puder, cukier waniliow ...

Migdałowa śnieżynka

Do miski wsypać zmielone migdały. Dodać mąkę...

Tort jubileuszowy

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Uperfumować cukrem waniliowym...

Wróć do listy przepisów