/ Przepisy / Placek z kisielem brzoskwiniowym

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubić na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Przełożyć do utartych żółtek. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać (szpatułką). Przełożyć do tortownicy - wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem. Piec w temp. 180 st. C przez 35-40 minut. Zostawić do ostygnięcia. Naponczować.

Brzoskwinie obrać, pokroić w drobną kostkę. Kisiel przygotować wg przepisu na opakowaniu, zmniejszając o połowę ilość wody. Do gorącego kisielu dodać owoce, dokładnie wymieszać. Ciepłą masę wylać na biszkopt.
Wiórki uprażyć na suchej patelni. Rozsypać na cieście. Wstawić na 15 minut do piekarnika (180 st. C). Wystudzić.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 166
Ewa gotuje - odc. nr 166

W tym odcinku: żeberka w coli, kapusta a na deser placek z brzoskwinia...

 

Podobne przepisy

Tort angielski

Wyspiarska wersja krakowskiego piszingera...

Jagodzianki

Przebój polskiej plaży;-)

Babeczki z owocami

Mąkę przesiać, dodać cukier i zimne masło, wysiekać nożem lub siekaczką, dodać żółtka ...

Kompozycje owocowe

Banany obrać, położyć na talerzu, delikatnie pokroić na plastry. Kiwi obrać, pokroić ...

Wróć do listy przepisów