/ Przepisy / Chłodnik po warszawsku

Opis przygotowania

Na cielęcinie i włoszczyźnie ugotować rosół. Mięso i jarzyny wyjąć. Cielęcinę odstawić do wystudzenia, następnie pokroić w cienkie plastry. Warzywa można wykorzystać do zrobienia sałatki.

Młode buraki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić do garnka, zalać rosołem i postawić na kuchence. Łodygi botwiny drobno pokroić, dodać do buraczków. Kilka liści zwinąć w tzw. cygaro, posiekać, dorzucić od garnka. Wymieszać i wszystko razem gotować przez chwilę. Przelać do miski. Posłodzić. Zakwasić octem jabłkowym. Odstawić do wystudzenia.

Do drugiej miski nałożyć maślankę, jogurt i śmietanę. Roztrzepać miotełką, po czym dodać wystudzoną botwinkę. Wymieszać. Dorzucić rzodkiewkę startą na grubych oczkach. Dodać marynowane buraczki – też starte na grubych oczkach. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce – wprost do miski. Podobnie zrobić z kawałkiem imbiru. Przyprawić solą. Posiekać i dorzucić koperek oraz szczypiorek. Dobrze wymieszać i schłodzić w lodówce.

Na talerzu udekorować plastrami cielęciny, plasterkami marynowanego buraczka, liśćmi botwinki oraz koperkiem i plasterkami rzodkiewki. Posypać drobno pokrojonym jajkiem – ugotowanym na twardo.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 275
Ewa gotuje - odc. nr 275

Tym razem Ewa zaprasza na odcinek… warszawski! Na pierwsze danie...

 

Podobne przepisy

Pomidorówka dla dzieciaka

Kremowa zupa, w której sprytnie "schowały" się warzywa...

Sałata z granatem i awokado

Z sałaty wybić głąb, liście poszarpać do miski...

Zupa kalafiorowa z curry

Różyczki kalafiora przełożyć do garnka z gorącym wywarem, ugotować...

Sałatka chrzanowa

Z chrzanu odcisnąć wodę, przełożyć do miski...

Wróć do listy przepisów