Mięso skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, przyprawić majerankiem i natrzeć przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przełożyć do zamykanego naczynia.
Do miski wrzucić pokrojoną w piórka cebulę, wlać sok jabłkowy i sos Worcester. Dodać ziele angielskie oraz liście laurowe. Wymieszać i przełożyć do pojemnika z mięsem. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Zamarynowaną szynkę umieścić w brytfance lub naczyniu żaroodpornym – wraz z marynatą. Piec przez ok. 20 minut w temp. 180 st. C – bez przykrycia. Po tym czasie przykryć i piec przez 3-4 godz. w temp. 120 st. C.
PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:
Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...
Bakłażana opiec na ruszcie, przykryć lub przełożyć do wędzarni. Po upieczeniu przekro ...
Cieciorkę odcedzić, zmiksować. Jeśli będzie zbyt sucha, dolać odrobinę zalewy z puszk ...
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać cukier. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić d ...
Kapustę poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawić cukrem. D ...