Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Krem chrzanowy

Opis przygotowania

Ziemniaki, marchewkę i kawałek selera pokroić w kostkę, białą część pora i cebulę w plasterki. W garnku roztopić masło. Wrzucić i przesmażyć warzywa, zaczynając od tych najtwardszych.

Gdy jarzyny się zeszklą, zalać je wywarem na boczku. Przykryć i gotować do miękkości.

Dodać chrzan. Wymieszać, a następnie zmiksować na gładki krem.

Do śmietany wybić 1 żółtko. Roztrzepać. Zahartować odrobiną kremu i wlać do garnka.

Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Zupę zostawić na kuchence, na małym ogniu.

Ziemniaki obrać i pokroić w słupki. Oprószyć mąką i usmażyć w głębokim tłuszczu. Rumiany chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.

Zupę nalać na głęboki talerz. Delikatnie ułożyć chrust – krem jest na tyle gęsty, że smażone kartofle przez dłuższą chwilę nie toną w chrzanówce. Udekorować gałązka koperku.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 268
Ewa gotuje - odc. nr 268

Zaraz po święceniu Ewa uda się do kuchni, gdzie przygotuje wielkanocne...

 

Podobne przepisy

Zupa ziemniaczana inaczej

Ziemniaki umyć i obrać, pokroić w kostkę, zalać zimną wodą, posolić i ugotować. Dolać ...

Ziemniaczana z czosnkiem

Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Z obu główek czosnku odciąć ogonki, do środka nalać ...

Szwajcarska zupa serowa

Pożywna zupa szwajcarskich górali!

Tajska zupa rybna

Do garnka wlać wodę i mleczko kokosowe. Postawić na gazie. Trawę cytrynową przeciąć n ...

Wróć do listy przepisów