/ Przepisy / Tarta z cebulą i serem pleśniowym

Opis przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło, posolić i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wlać zimną wodę i zagnieść ciasto. Włożyć do woreczka i na 30 minut wstawić do lodówki.

Po tym czasie rozwałkować. Przełożyć do formy o średnicy 25 cm (wykleić dno i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami ceramicznymi lub fasolą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piec przez 15 minut, usunąć papier i piec przez kolejne 15-20 minut.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić i zeszklić pokrojone w piórka cebule. Przyprawić roztartym w dłoniach tymiankiem, kurkumą oraz solą i pieprzem. Przełożyć na podpieczony spód.

Jajka roztrzepać z mlekiem. Przelać na tartę z cebulą. Ułożyć pokrojony w trójkąty ser pleśniowy.

Piec przez 20-25 minut w temp. 180 st. C.

Udekorować rzeżuchą.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 390
Ewa gotuje - odc. nr 390

W kolejnym odcinku Ewa upiecze domowy chleb na drożdżach i wyjątkowo zdrowej...

 

Podobne przepisy

Szaszłyki indycze z rusztu

Mięso przepuścić przez maszynkę – do miski...

Wegański bigos na włoskiej

Schroniskowy klasyk w wersji bezmięsnej;-)

Gulasz z kaczki

Wykwintnie, choć jednogarnkowo;-)

Ośmiornica grillowana z sałatką ziemniaczaną

Owoc morza i kartofle... Połączenie znakomite!

Wróć do listy przepisów