/ Przepisy / Hreczniaki

Opis przygotowania

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu. Na patelni, na maśle, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Przyprawić solą. Po chwili wlać śmietanę, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu, by sos się lekko zredukował.

Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać mąkę, wybić jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.

Dłonie zwilżyć wodą i zrobić zgrabne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju – z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Hreczniaki przełożyć na półmisek, sos przelać do sosjerki, by każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję.

Kotleciki można podać z innym sosem, np. pomidorowym. Doskonale smakują też z sosem tatarskim i ogórkiem kiszonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 266
Ewa gotuje - odc. nr 266

Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...

 

Podobne przepisy

Kaczka po krakowsku

Przysmak z Galicji!

Karkówka bez grama soli

Na dno gęsiarki wlać olej (może być rzepakowy), ułożyć plastry słoniny, na niej 3-4 s ...

Pstrąg na sposób morski

Zacząć od przygotowania solnej kołderki. Białka oddzielić od żółtek i lekko rozbić w ...

Łazanki z makiem

Mak zaparzyć gorącym mlekiem. Po ok. 30 minutach przepuścić dwa razy przez maszynkę d ...

Wróć do listy przepisów