/ Przepisy / Hreczniaki

Opis przygotowania

Przygotowanie hreczniaków najlepiej zacząć od zrobienia sosu. Na patelni, na maśle, podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucić pokrojone w cienkie plastry pieczarki. Przyprawić solą. Po chwili wlać śmietanę, wymieszać i zostawić na wolnym ogniu, by sos się lekko zredukował.

Kaszę ugotować na sypko i odstawić do wystudzenia. Cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na maśle. Ser przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa i połączyć z kaszą. Dodać podsmażoną cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wsypać mąkę, wybić jajko, przyprawić solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.

Dłonie zwilżyć wodą i zrobić zgrabne kotleciki. Obtoczyć je w bułce tartej i usmażyć na oleju – z obu stron, na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Hreczniaki przełożyć na półmisek, sos przelać do sosjerki, by każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią porcję.

Kotleciki można podać z innym sosem, np. pomidorowym. Doskonale smakują też z sosem tatarskim i ogórkiem kiszonym.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 266
Ewa gotuje - odc. nr 266

Tym razem Ewa Wachowicz zaprezentuje przepisy, które mają wspólny składnik...

 

Podobne przepisy

Pierś kurczaka w jałowcu z rusztu

Na bloku soli himalajskiej...

Stroganow

Bodaj najbardziej znany rosyjski gulasz!

Ziemniaki z mleka

Stare ziemniaki obrać dość grubo i ugotować w osolonej wodzie z mlekiem...

Kurcze pieczone z cytryną

Przygotować marynatę. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. W ...

Wróć do listy przepisów