/ Przepisy / Słonecznikowiec

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Posolić i ubić na sztywną pianę. Utrwalić cukrem, wsypując go stopniowo – po łyżce. Dodać po jednym żółtku, cały czas miksując.

Dosypać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Wymieszać szpatułką lub robotem na niskich obrotach.

Przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać.

Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche.

Masło roztopić na patelni. Wsypać cukier. Gdy zacznie robić się karmel, wrzucić ziarenka słonecznika. Wymieszać i prażyć, aż słonecznik stanie się chrupiący i złocisty.

Masło zmiksować. Gdy zbieleje, dodać kajmak (można użyć gotowej masy lub ugotować zagęszczone mleko słodzone – puszkę wrzucamy do wrzątku na 3 godziny, studzimy i otwieramy). Dorzucić 2/3 słonecznika w karmelu. Wymieszać.

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół. Naponczować mocną, czarną kawą (można dolać kieliszek spirytusu lub rumu). Na spód nałożyć 2/3 masy. Równo rozprowadzić. Przykryć drugim plackiem i delikatnie docisnąć. Nałożyć resztę masy. Na wierzch dać resztę słonecznika.

Udekorować roztopioną czekoladą. Kroić, gdy zastygnie.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 384
Ewa gotuje - odc. nr 384

Z nadejściem wiosny Ewa przygotuje potrawy bezmięsne i lekkostrawne. Na...

 

Podobne przepisy

Baba z makiem

Obowiązkowa na wielkanocnym stole!

Biszkopt z dżemem z cukinii

Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli...

Banany podpalane

Na patelni roztopić masło, dodać sok z cytryny, miód oraz łyżkę rumu. Podgrzewać, aż ...

Chrust

Mąkę przesiać na stolnicę, dosypać cukier, zrobić dołek, wybić jajka i dodać żółtka ( ...

Wróć do listy przepisów