Sklep Ewa Wachowicz

/ Przepisy / Podpłomyk z grillowanym boczkiem

Opis przygotowania

Zrobić zaczyn. Drożdże wkruszyć do miseczki. Wsypać cukier, wlać wodę i odstawić, by drożdże zaczęły pracować.

Mąkę wsypać do robota, dodać sól i roztopione, wystudzone masło. Wlać zaczyn i wymieszać.

Ciasto przełożyć na blachę piekarnikową, wyłożoną papierem do pieczenia. Rozciągnąć, nadając kształt podpłomyka. Zostawić na 10-15 minut, by podrosło.

Po tym czasie posmarować mlekiem, posypać czarnuszką i solą. Delikatnie nakłuć łyżką. Wstawić na 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C.

Po upieczeniu zrobić kanapki z masłem, liśćmi botwinki, pomidorem, ogórkiem i cebulą oraz pieczonym boczkiem (plastry bekonu zrumienić na grillu lub patelni grillowej).

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 332
Ewa gotuje - odc. nr 332

Odcinek off-roadowy. Ewa wyrusza na wyprawę w teren. A że jazda po wertepach...

 

Podobne przepisy

Awanturka z wędzonym karpiem

Rybka pokłócona z twarożkiem...

Salsa paprykowa

Na ostro!

Chleb czosnkowy

Drożdże przełożyć do miseczki, wsypać łyżeczkę cukru, wlać 100 ml letniej wody, wymieszać i odstawić...

Mizeria

Ogórki obrać, pokroić na plastry, posolić i odstawić. Jak puszczą sok, odcisnąć z nad ...

Wróć do listy przepisów