/ Przepisy / Ciasto z kremem orzechowym

Opis przygotowania

Suszone śliwki przełożyć do litrowego słoika, zalać wódką, zakręcić i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień, gdy wchłoną alkohol, pokroić je w kostkę.

Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubić na sztywną pianę - ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszać do masy. Przełożyć do formy lub tortownicy. Piec około 30 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem z mocnej herbaty i odrobiny czystej wódki.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając dodawać porcjami gotowy krem mleczno-orzechowy. Pod koniec dodać pokrojone śliwki i wymieszać.

Krem wyłożyć na biszkopt. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem. Nałożyć do rękawa cukierniczego. Zrobić rozetki.

SKŁADNIKI

POLEĆ
PRZEPIS
WYŚLIJ LISTĘ
ZAKUPÓW
WYDRUKUJ
PRZEPIS

PRZEPIS POCHODZI Z PROGRAMU:

Ewa gotuje - odc. nr 122
Ewa gotuje - odc. nr 122

Kogut w śmietanie, ciasto z kremem orzechowym i suszonymi śliwkami W kolejnym...

 

Podobne przepisy

Sernik orzechowy

Smaczny przekładaniec;-)

Babeczki migdałowe z jagodami

Masło przełożyć do rondelka, roztopić...

Chlebek bananowy

Jeden z bardziej znanych deserów z Ameryki!

Żabie oczka

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać masło i wysiekać. Gdy tłuszcz jest dobrze rozdrobnion ...

Wróć do listy przepisów